Marius Mitrof: "Magistratura sau avocatura nu se impun ca şi condiţii sine qua non ale absolventului Facultăţii de Drept!"

Fost student al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii "Danubius", Marius Mitrof are propria experienta legata de modul in care un absolvent de Drept poate reusi si in alte domenii decat ce;l strict juridic. Citii povestea sa. Ea poate fi un reper pentru toti cei care accepta provocari diversificate aflate pe piata muncii din Romania:

"Am urmat cursurile Facultăţii de Drept în perioada de pionierat a Universităţii. Iar absolvirea acestei facultăţi m-a propulsat, încă de la început, pe o funcţie de conducere, aceea de sef serviciu la Resurse Umane din cadrul unei companii private. Cunoştiinţele acumulate în timpul facultăţii, coroborate cu experienţa dobândită, m-au determinat să exploatez un mediu de lucru diferit de cel în care am lucrat şi să îmi caut un post în administraţia publică.

Nu trecuse o săptămână şi, în urma unui concurs, am fost încadrat pe funcţia publică de consilier la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi.

Diferenţele dintre cele două medii stat-privat le-am simţit imediat, însă senzaţia a fost pasageră. In scurt timp, abilităţile şi competenţele deprinse şi-au găsit palierul de aplicabilitate. Îmi amintesc de primele momente de trecere din sistemul privat în cel bugetar când am participat la un concurs pentru o poziţie de conducere tot în domeniul Resurselor umane la o firmă privată. Am fost aproximativ trei sute de candidaţi pe un singur post şi dintre aceştia, doar cinci am luat nota maximă. A venit, personal, directorul firmei la noul meu serviciu pentru a mă felicita, pentru a mă cunoaşte şi pentru a afla cât de repede pot veni în firmă. Am renunţat totuşi la acel post, deoarece doar ce mă angajasem la noul loc de muncă.

Au trecut anii şi, în anul 2007, s-a ivit oportunitatea de a mă ocupa de un domeniu în care cunoştiinţele juridice, deprinse din facultate, aveau să fie exploatate la maxim. Fără a renunţa la resursele umane, în aceeaşi instituţie primeam atribuţii în domeniul protejării patrimoniului cultural imobil. O adevărată provocare care m-a determinat la o continuă perfecţionare nu numai în materia dreptului, ci şi în alte domenii care, împletite, contribuie la realizarea obiectivelor propuse atât pe linia resurselor umane, cât şi pe cea a protejării patrimoniului cultural.

Domeniul protejării patrimoniului cultural este unul vast, în care ansamblul de măsuri ştiinţifice trebuie să se împletească cu ansamblul de măsuri juridice, financiare, fiscale menite să asigure identificarea, cercetarea, inventarierea, clasarea, evidenţa, conservarea, punerea în valoare a monumentelor istorice şi integrarea lor social-economică şi culturală în viaţa colectivităţilor locale.

Pluridisciplinaritatea reclamată de acest domeniu necesită dăruire care presupune un consum fizic şi intelectual extraordinar deoarece trebuie realizată conexiunea între interesul general şi cel particular, între corpul fizic, construcţia, monumentul, ca parte integrantă a patrimoniului naţional care trebuie protejat, şi persoana fizică sau juridică titular de drepturi şi obligaţii, al cărui drept de proprietate este garantat prin Constituţie. 

Aşadar, magistratura sau avocatura nu se impun ca şi condiţii sine qua non ale aboslventului Facultăţii de Drept, ale Universităţii „Danubius”, poţi fi un foarte bun specialist, cu o carieră de succes în domenii de activitate din cele mai diverse şi aflate în strânsă legătură cu materiile studiate. O singură condiţie este, însă, esenţială: ca tot ceea ce faci, să faci cu pasiune, cu onestitate şi să aplici tot ceea ce ai învăţat pe băncile facultăţii".