Victoria Onofrei
secretar birou rector – Universittaea ”Danubius” din Galați

Atrasă de o carieră în domeniul relațiilor internaționale, visând să devin ambasador sau consul care să reprezinte Republica Moldova în relațiile politice internaționale, am absolvit Facultatea  de Studii Politice și Relații Internaționale din cadrul Universității de Stat a Republicii Moldova, în anul 2006.

Ulterior,  am hotărât să urmez și studiile Facultății de Drept deoarece am descoperit o nouă pasiune, aceea de a deveni judecător. Totodată, am realizat că domeniul relațiilor internaționale se află în strânsă legătură cu aprofundarea unor cunoștințe juridice în special în ceea ce privește dreptul internațional public, dreptul tratatelor, dreptul Uniunii Europene, protecția internațională a drepturilor omului etc.

Așadar, am urmat și cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității Danubius din Galați.

Îmi desfășor activitatea în cadrul Biroului Rectoratului Universității Danubius și, deși, până acum, nu am devenit nici ambasador, nici judecător, cunoștințele juridice dobândite în facultate sunt foarte importante pentru desfășurarea activității profesionale zilnice. Ceea ce am studiat în cadrul Facultății de Drept este deosebit de util în ceea ce privește rigoarea verificării documentelor și sesizării oricăror aspecte de natură a îngreuna ulterior activitatea celorlalte departamente ale instituției.

Fără aceste cunoștințe nu aș putea verifica condițiile de formă și de fond ale diferitelor acte juridice înaintate biroului, nu aș știi dacă un anumit document, în funcție de conținutul său, trebuie redirecționat unui anumit departament instituțional.

Dincolo de utilitatea cunoștințelor juridice în activitatea mea profesională, este indubitabil faptul că în fiecare zi, în orice domeniu de activitate, trebuie să cunoaștem legea, interpretarea acesteia și modul în acre aceasta se aplică și produce efecte. Indiferent de profesie, orice persoană trebuie să cunoască elemente de drept pentru a știi nu doar că are drepturi ci și obligații, pentru a știi cui trebuie să se adreseze în eventualitatea încălcării unui drept și, nu în ultimul rând, și poate cel mai important, pentru a preîntâmpina abuzurile la care poate fi supusă în relațiile de orice natură.